1960'erne fortalt af øjenvidner
Fortællingerne på denne side er et lille udsnit af undervisningsmaterialet 1960erhistorier.dk.
I 2013-14 optog historiefortæller Jens Peter Madsen og journalist Carsten Legaard 134 interviews og erindringsfortællinger med kendte og ukendte danskere, som havde én ting til fælles: De var børn og unge i 1960'erne.
Optagelserne blev samlet i Undervisningsministeriets materialesamling som kildemateriale til elevprojekter i folkeskolens ældste klasser. Historierne har også deres egen kanal på YouTube.
Billedet viser en situation fra besættelsen af Københavns Universitet 19. april 1968. Studenteroprøret var forbundet til ungdomsoprøret. Det var på samme måde en protest mod autoriteter og det etablerede samfund, men det havde også baggrund i konkrete forhold på studierne. Antallet af indskrevne studerende var på ti år mere end firedoblet; fra 4.700 studerende i 1958 til 21.500 i 1968. Hverken universitetets fysiske forhold eller de personalemæssige var fulgt med udviklingen. Samtidig opfattede grupper af studerende universitetets styre som dybt forældet.
Al tekst, video og audio i dette album er
© 2013, de medvirkende & Storybox.dk.
Du kan frit linke og embedde, men
glem ikke at nævne kilden, tak.
Oprøret begyndte, da der natten til 21. marts blev malet slagord på en af universitetets mure. Teksten var "Bryd Professorvældet" og "Medbestemmelse nu", hvilket også blev temaet for flere demonstrationer arrangeret af de studerende. De krævede mere indflydelse, bl.a. i studienævnene, hvor de studerende ønskede halvdelen af pladserne. Den 19. april besatte mellem 100 og 150 pyskologistuderende Psykologisk Laboratorium, og 23. april var der en stor demonstration på Frue Plads med omkring 5.000 deltagende. Besættelsen af laboratoriet varede en uge – til 26. april.