Indspil din fortælling

Sådan kommer du i gang

9 trapper du skal forcere

1 Tro på at det kan lade sig gøre at begejstre publikum med din historie uafhængig af tid, sted og omstændigheder.

2 Øv dig i at finde hjertekontakt med det publikum, der faktisk sidder og venter på dig inde bag den lillebitte glaslinse.

3 Øv dig i at fortælle din historie uden publikums respons og opmuntrende bifald.

4 Øv dig i at fortælle lidt langsommere, lidt mere lavmælt og endnu mere fordybet i dine egne indre billeder og sanseindtryk.

5 Øv dig i at mime dine egne indre billeder samtidig med at du fortæller. Følg dine personer med øjnene, rør ved dem med hænderne, form deres omrids med armene, bevæg dig rundt om dem og vis følelser med kropsholdning og mimik – men gør det afdæmpet, eftersom kameraet mangefold forstærker hver eneste bevægelse.

6 Øv dig i at arbejde med kamera og mikrofon og lys og baggrund og i at tjekke skærmbillede og lyd, før du optager.

7 Begynd med det udstyr du har, f. eks. en god smartphone. Senere kan du udvide eller opgradere apparaturet.

8 Opbyg en scene derhjemme som du føler dig godt tilpas i, og tilsæt kamera, mikrofon og lys i en opstilling, som altid er klar, når du er det.

9 Indspil og evaluer. Om igen. Og om igen. Indtil du ser en version, hvor du tænker, nu er den lige ved at være der. Så ER den der. For du er altid selv dit mest kritiske publikum.

Anbefalet lys

Egen skrivebordslampe eller en ny fra IKEA, Tertial til 69 eller Forså til 129 udstyret med en almindelig LED pære med dagslys tone fra 2100 til 4000 Kelvin. Den avancerede hjemmescenograf kan lege med to eller tre lamper, så lyset kommer fra flere forskellige retninger og med forskellige lystoner – blå, gul og rød. Men basalt set er én lampe rigeligt.

Anbefalet sceneindretning

Det må gerne se hjemligt ud. Der må gerne være kunst eller rya eller bogrygge på bagvæggen. Der må gerne være tykke tæpper på gulvet og masser af bløde puder i rummet – også grønne planter. Tilføj selv yndlings feticher.

Det hele behøver ikke være med i billedet, slet ikke, men det er altsammen vigtigt for lyden – og for DIT velbefindende. 

Undtagelsen er selvfølgelig, hvis din fortælling lægger op til en meget skrabet eller helt fraværende scenografi. Så må du finde det rigtige tomme rum og det rigtige blødgørende lys.

Flere spørgsmål? Du kan ringe direkte til Storybox producer Carsten Legaard. No offence!

Anbefalet hardware 

Logitech Brio 4K webcam – ca. 1000 kroner. Kan sluttes til en hvilken som helst pc via usb, har indbygget mikrofon med rækkevidde på op til 2 meter og den som udgangspunkt meget fine billedkvalitet kan justeres med lys, farveindstilling, panorering osv.

Bordmikrofon Shure MV7 – ca. 1700 kroner. Sluttes direkte til pc via usb. Kan også sluttes til en mixer via XLR, hvis man har den slags udstyr. Den optagede lyd kan poleres med Shure’s berømte MOTIV app.

Bordmikrofon Rode Procaster  – ca. 1400 kroner. Specielt bygget til tale, ikke egnet til musik eller andet. Har den bedste støjreduktion, hvis en nabo skulle vælge at slå græs eller bygge hus, imens du i et anfald af inspiration er gået i optage mode.

Knaphuls mikrofon Sabinetek smartmike+ – ca. 1000 kroner. Skiller sig positivt ud på flere felter.  Sender til pc (eller smartphone) via Bluetooth. Sender problemfrit på op til ti meters afstand. Har en kropsnær og varm lyd og effektiv filtrering af omgivelsernes støj. Kan bruges både ude og hjemme. 

Smartphones, i hvert fald de nyere af dem, optager overraskende god video og ditto lyd på op til et par meters afstand. Lyden kan komme endnu tættere på det perfekte, hvis din smartphone kobles med den før nævnte Bluetooth knaphulsmikrofon.

Anbefalet software

Hvis du optager igennem en windowsbaseret pc, anbefales gratissoftwaren OBS. Det er et helt lille tv-studie, hvormed du både kan optage og sende live over internettet.

Sådan et program findes også til mac-computere. Her hedder det eCamm og det er overhovedet ikke gratis. Det er tværtimod dyrt, lidt over 100 kroner pr. måned for den billigste version, men hvis du overvejer seriøst at blive video-podcaster eller webcaster, er programmet alle pengene værd.

Anbefalet placering i rummet

Dit kamera skal optage på rummets længste led, og det skal stå tæt på den bagvæg, som under andre omstændigheder ville være scenekanten mellem dig og  dit publikum. Du skal stå 1-2 meter fra kameraet, og der skal være mindst 4 meter, gerne længere, til bagvæggen. Lampen eller lamperne sidder på omtrent samme linje som kameraet og lyser imod dig. Det kan næsten ikke undgås, at du derved kommer til at kaste skygge på bagvæggen, men det kan udlignes ved at have et hjælpelys kastet op på bagvæggen fra gulvhøjde. Et rent hvidt lys eller gerne et farvet lys –

se eksempelvideoen herunder!

Hjemlig hygge med kulørte lamper

>