EVALD
Folkeeventyr, viser og remser indsamlet af den
verdenskendte folkemindesamler Evald Tang Kristensen. Præsenteret af
fortæller-duoen Anna Grethe Bech og Helle Bøjlesen
Autoplay
Hils på de medvirkende
Anna Grethe Bech er cand. mag. og fortæller. Hun står bag den månedlige Fortællecafé i Aarhus, som har eksisteret siden 2011. Hun er desuden i bestyrelsen for Ry Fortællekreds. Hun optræder som fortæller på højskoler, biblioteker, festivaler mm. med sine fortællinger, primært i samarbejde med musiker Helle Bøjlesen. Se mere på hjemmesiden www.fortaelleriet.dk
Anna Grethe var for nylig – 14.3.2024 – med til at stifte Evald Tang Kristensen Selskabet. Læs mere HER
Helle Bøjlesen er cand. pæd. phil., musiker, sanger og skolelærer. Hun har undervist børn og unge i musik på forskellige skoler i ca. 30 år. Helle har bl.a. optrådt med trioen Fars Grise. I 2011 udgav hun solo cd’en Ena med 12 egen komponerede numre.
I samarbejdet med Anna Grethe Bech optræder Helle Bøjlesen først og fremmest med viser, vers og sange, som knytter sig til Anna Grethes fortællinger. På programmet har de foreløbig:
- Grønne fortællinger og sange om mennesker og moder jord
- Folkemindesamleren Evald Tang Kristensens livshistorie med indlagte eventyr og viser
- Heksebryg – eventyrets og virkelighedens hekse – fra Maren Splid til Dannie Druehyld
- Ingeborg Munch – et livstykke af en husmandskone og visesanger
- Fra Horeunge til hoffets førstedame – et portræt med indlagt musik om Grevinde Danner
De oprindelige fortællere
Fotografen Peder Olsen fra Hadsten fulgte med Evald Tang Kristensen på besøg i folkestuerne, og fra hans hånd har vi fotografier af nogle af de arbejdsfolk, som fortalte folkeeventyr og rim og remser.
Skift billede med PILENE ...
1-3 Tre af Peder Olsens portrætter af Evald Tang Kristensens meddelere: Ane Dorthea Jensdatter, Havbjerg, Ane Marie Jensdatter, Bested og husmand Jesper Skrædder, Ørre Hede. Jesper Skrædder sidder uden for sit hus i 1895 med tørv op ad væggene for at beskytte bygningen mod vejrliget (Dansk Folkemindesamling, Det Kongelige Bibliotek). Kilder: Gamle Kildevæld, 1981 og Palle Ove Christiansen: De forsvundne, Hedens sidste fortællere. 2011.
4 En af Evald Tang Kristensens mange fortællere fra den jyske hede. Mette Marie Jensdatter fotograferet af folkemindesamleren.
5 Inger Kathrine Pedersdatter fra Hestbæk i Nordjylland blev i 1895 fotograferet af folkelivsforskeren Evald Tang Kristensen. Kilde Nationalmuseet.
6 Træskomager Peder Olesen, en af Evald Tang Kristensens fortællere.
7 Niels Frederiksen Skov, født 1820, gårdejer og senere husmand, fotograferet 1885. Det viser en af folkloristen Evald Tang Kristensens informanter, hedebonden og hosebinderen Niels Frederiksen Skov, uden for sit husmandssted Busk i Gjellerup Sogn i 1885. Som søn af en gårdmand blev han selv gårdejer i Gullestrup Sogn indtil 1881, hvor han overlod gården til sin plejedatter for at gå på aftægt.