Gør noget godt for de "gamle" i din familie!
Så glemmer du måske et øjeblik at du savner dine klassekammerater

LYT HER

HVIS DU HELLERE VIL LÆSE:

Velkommen til siden Udfordring til hjemsendte.
De hjemsendte er jo eleverne, deres lærere og deres forældre. Vi ved ikke endnu hvor længe hjemsendelsen varer. Men i hvert fald ind i forårs månederne.

Her på siden handler det om livsfortælling. Det handler om de historier, som vi hver for sig fortæller om vores liv, og det handler i særlig grad om barndomshistorier.

Mit navn er Jens Peter Madsen, og jeg er historiefortæller. Før i tiden var jeg folkeskolelærer og seminarielærer. Nu bruger jeg al min tid på at arbejde med mundtlig fortællekunst.

Jeg har altid været særlig opmærksom på historier om min egen barndom. Dels fordi det var hyggeligt og rart at fortælle dem, men også fordi de gjorde stor nytte for mig i mit arbejde som lærer.

Den, som vil forstå noget mere af sit eget liv, han må først og fremmest kunne erindre noget om sit eget livs fundament, barndommen. Og når man erindrer noget om barndommen, så får man også lyst til at fortælle det til sine nærmeste og måske også til folk ude omkring. Og det er egentlig det, som den her side handler om.

Her kan du finde ideer og opgaver til ting, som vi kan tale om, når vi er på nettet og sammen med lærerne, eller når vi sender videohilsner til farmor eller farfar og fortæller, hvordan vi har det. 

Måske benytter du chancen til at få spurgt om noget af det, som måske ikke altid kommer frem helt af sig selv. Og man kan jo også starte med at spørge sine egne forældre om, hvordan det var dengang de var børn. Om de kan huske.

Og man kan spørge deres forældre eller bedsteforældre om, hvordan det var dengang. Ens egne forældre. Og kan man lokke nogen til at fortælle om det, ja, så gør man noget sjovt og hyggeligt for sig selv.

Det er godt at huske på og vide noget om. Og samtidig gør man noget godt for dem, fordi det er meget sundt at erindre og få mulighed for at fortælle om sin egen barndom. For når man erindrer og fortæller om sin egen barndom, så bliver man på en eller anden måde klogere på livet. Det er jo aldrig nogen skade til – selv når Corona pandemien igen er kommet på den anden side.

Så kig med her! Opskriften er, at jeg fortæller nogle af mine historier, for at I skal få lyst til at fortælle nogle af jeres historier.

Kig på billederne. Kig på spørgsmålene. Kig på de videoer, som ligger her på siden. Og find jeres egne barndomsfotografier, eller ting I har gemt.

Fortæl til jeres egne børn, til jeres børnebørn eller oldebørn.

Og til børnene: Stil spørgsmål, vær nysgerrig! Spørg om, hvordan det var dengang bedstemor badede på stranden med bare bryster. Eller dengang bedstefar havde langt hår helt ned til skuldrene. Eller hvad det nu er for en sjov historie, som I kan få fat på og får lyst til at spørge om.

Fortæl historier!

Det får vi mod og kræfter af i en tid, hvor man kan være træt og slidt af alle de ting, som vi ikke må og ikke kan. Der er mange ting som vi GODT må, og som man GODT kan. Og en af dem er at fortælle historier for hinanden.

>