Pligten bød - Hvide Sande i nutid - 170

Når man dykker ned i historien om redningsforliset 9. december 1951, må man også slå et sving ind omkring byen 

Hvide Sande

– Hvad er Hvide Sande i dag, for dig og for os andre?

Jens Peter Madsen: Hvide Sande er det sted i landet, som jeg kender, hvor der er allermest hav - til begge sider og tæt på. Det giver et helt særligt lys, utrolig meget himmel og en næsten altid frisk blæst. Det er Vesterhav med kryds og bolle og stjerne for mig.

Og så er det Tyskland i Danmark. Jeg husker en oplevelse med en lille pige i Cafeen ved Lyngvig Fyr. Hun kiggede med undren på os, fordi vi talte dansk sammen. Hun var overrasket over at høre et "fremmed" sprog – dansk – i Hvide Sande.

Jeg har ikke flere relationer til dette sted end til mange andre steder ved Vesterhavet, mest nok til Blåvand 

og Vejers, som var det sted vi ofte kørte ud med far og badede om sommeren.

Jeg tror Hvide Sande er så tysk, fordi mange danskere ikke gider køre helt derud, når der er flot strand meget tættere på. Tyskerne kommer langt væk fra, og for dem gør det ingen forskel, om det er den ene eller anden strand. Og Hvide Sande har haft øje for tyskernes ønsker om store sommerhuse, hvor de kan være rigtig mange sammen, hele familier, venneflokke o.a. Tyskerne er meget mere sociale og traditionsfyldte end vi danskere. Mange tyskere kommer år efter år til de samme steder.

– Hvide Sande ligner jo på mange måder alle de andre vestjyske turistparadiser med  sommerhus klynger og klitrækker, men så 

gemmer der sig en helt særlig historie og en oprindelig befolkning bag hybenbuskene og klitgræsset?

Ja. Og de lokale lever bag ved alle facaderne og har deres egne steder og traditioner dér. De lever i en forståelse med, at turisterne holder bageren, skomageren og tøjbutikken kørende. Ellers skulle de jo selv køre helt til Ringkøbing for at handle, og det er da rimelig langt væk, når man skal hele vejen udenom fjorden. De er ikke flere end at de kender hinanden, og så kan de jo bare snakke lokal som de plejer og have deres egne kampe og fællesskaber.

I Hvide Sande har de for ikke så længe siden opført et nyt Missionshus. Jeg tror, at missionen stadig er meget stærk i Hvide Sande.

Lyt til fortællingen og kig på billederne imens

Tryk på et billede. Så kan du bladre i albummet

 Hvide Sande

Lyngvig Fyr og Vesterhavet

Kirkegården og mindesmærket

Forliset og de efterladte

>